Serenderler Tarih Oluyor
Bir zamanlar Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki köylerde yaşayan insanların olmazsa olmazları haline gelen ve bahçelerde yetiştirilen birçok ürünün bir mevsim boyunca bozulmadan saklandığı serenderler artık tarihe karışmak üzere.
Orta ve Doğu Karadeniz Bölgelerinde çok yakın zamanlara kadar hane büyüklü küçüklü dört yapıdan oluşmaktaydı. Ev, Serender, samanlık ve fırın haneyi tamamlayan eklentilerdi. Evler barınak olarak yapılırken, hiçbir mimari özelliği olmayan samanlıklar ise hayvan yiyeceklerinin saklanmasına yönelik olarak inşa edilirdi.
Yiyeceklerin daha uzun dayanması ve lezzetli olması için hanenin vazgeçilmezi olan ve taştan yapılan fırınlar hanenin en küçük birimini oluşturmaktaydı. Serenderler ise insan yiyeceklerinin kurutulması, depolanması ve uzun süre korunması için hanenin vazgeçilmez ve mimari özelliği olan ahşap yapılardı. Son yıllarda köylerden kente olan hızlı göç sonucu köylerde nüfus azalmış ve tarım arazileri de fındık bahçelerine terk edilmiştir.
Vakfıkebir İlçesi’nin hemen hemen her köyündeki hanelerin vazgeçilmezi olan serenderler artık günümüzde kullanılmaz hale gelmiş, bazı köylerde ancak birkaç tane kalmıştır. Köylerde oturan bazı yaşlı insanların hala serenderden vazgeçemediklerini söylemelerine rağmen serenderlerin tarih olma sürecinin önüne geçilememektedir.